SDRUŽENÍ HASIČŮ ČECH, MORAVY A SLEZSKA - Jihomoravský kraj - Okres Blansko
 
Jak jsme se měli na táboře?

Jak jsme se měli na táboře?

Letní dětský tábor s pořadovým číslem devět je za námi a nezbývá nic jiného, než jej zhodnotit z pohledu pořadatele.

Letošní tábor jsme opět uspořádali na táborové základně v Karolíně v termínu 7. – 14. července 2018. Celotáborové hře přálo počasí a tak jsme ji uskutečnili v plném rozsahu. Táboru se zúčastnilo 41 dětí, o které pečovalo 12 táborových pracovníků včetně kuchaře, zdravotnice a zásobovače.

Pobyt jsme zahájili v sobotu v 14 hod, kdy začaly přijíždět děti se svými rodiči. Vyřídili jsme nezbytnou administrativu a od 15 hod již začal běžet program. Po úvodním nástupu, kde proběhlo mimo jiné i rozdělení do oddílů, se děti vzájemně seznámily při oddílových hrách. Hlavním večerním nástupem po večeři pak byla zahájena i celotáborová hra s tématem Za starověkou civilizací zaměřenou převážně na starověké Řecko. Vedoucí i děti měli připraveny tématické kostýmy a všechny hlavní nástupy byly krásně sladěné. Každý oddíl si zvolil svého krále, kněžího a pokladníka, kteří pak měli během CTH různé speciální úkoly. Děti si v oddílech vyrobily vlajky, vymyslely název oddílu a složily modlitbu pro bohy.

Jako na každém táboře nechyběly v programu noční hlídky, služební denní oddíly, táborák, diskotéka, hry u vody, sportovní i výtvarné činnosti, stezka odvahy. Starší děti pomáhaly v kuchyni, s nádobím a úklidem společných prostor. Děti také měly možnost nákupu drobného občerstvení v tzv. kantýně.

Cílem CTH bylo získání co nejvíce a co nejhodnotnějších území včetně strategických, o které pak sváděli souboje. Za strategická území pak byly vybírány od oddílů za jejich využívání daně. Území si mohly oddíly koupit za drachmy (starořecká měna), jež získaly za vítězství v různých hrách.

V neděli měly děti za úkol postavit z odpadového materiálu chrám. Stavby byly vskutku božské. Poté musely spočítat nepřátele, kteří se objevili v okolí tábora, aby nově postavené chrámy dobyly. K večeru se děti ještě vydaly získat olympijský oheň.

V pondělí byl den olympijských her, hlavní částí byl desetiboj dle opravdových disciplín. V odpoledních hodinách probíhala střelba, přetahování lanem, slalom – vybíhání do kopce, výdrž z lahvemi vody, trojskok a zápas. Do skupinových sportů jsme zařadili Brennball a Frisbee.

V úterý děti čekal celodenní výlet do Rájce, kde si prohlédly krásný státní zámek, navštívili zámeckou zahradu a přilehlé prostory. Úkolem bylo najít mapu do věštírny v Delfách (letní kino) a vymyslet zábavu pro znuděného Dionýsa. V táboře si pak zahrály Hru s osudem.

Ve středu si děti mohly volit z několika aktivit. Nejvíce děti zaujaly sportovní aktivity Frisbee a Brennball. Část dětí se pak dala do výroby chobotniček, zažehlování korálků a tvoření ze samotvrdnoucí hmoty. Po poledním klidu musely děti zachránit svoje krále, kteří byli uneseni zlým Minotaurem, projít poslepu pomocí Ariadniny nitě labyrintem a vyluštit hádanku od bájného tvora. V pozdních večerních hodinách jsme pro děti připravili cestu do podsvětí. Část dětí se plavila s Cháronem přes řeku Styx do podsvětí k Hádovi, který dětem ukradl oddílové vlajky a ty musely získat zpět. Noční hladina s oparem, člunem, převozníkem a za umělého osvětlení dodala této aktivitě úžasné kouzlo a děti byly velmi nadšené.

Ve čtvrtek si děti zahrály běhačku Od desíti k jedné a poté dostaly instrukce ohledně velkého večerního představení, které si v rámci oddílu připravily pro bohy. Zahrály si také oblíbenou hru na pašeráky a celníky a také se zabavily na člunu. Udál se i první boj o strategické území.

V pátek ráno se všichni účastníci tábora proběhli ve hře Kaledonská svině. Potom děti čekala hledačka v podobě sbírání písmen a sestavování slov. Zatímco vedoucí měli spoustu práce s vyhodnocováním CTH a psaní diplomů, děti se pohybovaly pomocí mapy v okolí. Cílem bylo dostat se do tábora co nejrychleji.

Celotáborovou hru vyhrál nakonec červený oddíl Théby, druhý byl oddíl modrých Mykény a třetí zelení Argos.

V průběhu táboru proběhla také kontrola z ústředí SHČMS zástupkyní ÚORM s výsledkem, že nebyly nalezeny žádné nedostatky.

Osobně si myslím, že tábor proběhl velmi úspěšně. Táboroví pracovníci vzorně plnili své úkoly a povinnosti a také děti soupeřily fair-play, s nadšením a vzájemnou součinností. Těší nás ohlasy dětí , které se táboru zúčastnili, které byly pozitivní a současně projevily zájem o další ročníky.

Budeme velmi rádi, když od vás získáme zpětnou vazbu, připomínky a návrhy na zlepšení. Uvítáme také pochvalu, za věci, které se dětem líbily a můžeme je zakomponovat i do dalších ročníků. Vaše podněty piště na mail sdhpetrovicebk@centrum.cz.

Již nyní zahajujeme přípravy na další letní tábor, který proběhne v termínu 6. – 13. července 2019 opět na základně v Karolíně. O dalších podrobnostech budete informování na našem webu.

FOTOGALERIE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Secured By miniOrange